Mary, Lou och vaxdockans hemlighet

De gick in i den svagt upplysta butiken. Framför en av hyllorna stod Osmo och stirrade som hypnotiserad på en av vaxfigurerna. Han hade händerna hårt knäppta framför sig.
– Osmo? sa Mary vänligt. Vad är det?
Den gamle mannen snodde runt och stirrade vilt på dem. Han tuggade i luften utan att få fram ett ljud.
– Fö… förbannelsen har slagit in! fick han fram till slut

Mary och Lou har blivit indragna i ännu ett mysterium. Deras farbror Ned har nämligen bett dem lösa gåtan med Vaxdrottningen. Plötsligt dyker nämligen en värdefull vaxbyst upp i en pittoresk butik i Greenwich Village, i New York. Butiken drivs av en färgstark skulptris med extrasensorisk perception. Den mystiska bysten försvinner sedan spårlöst efter ett par dagar. Var kom bysten ifrån och varför försvann den sedan? Det är vad Mary och Lou försöker lista ut.

Samtidigt verkar det vara något lurt med ett antal olika billotterier. De vinns av några kvinnor som ofta byter skepnad. Vilka är dom?

Flickornas pojkvänner, Ken och Christ dyker upp för att hjälpa systrarna. Dessutom gör vi bekantskap med Cynthia, som presenteras som farbror Neds kusin.

Boken

Det här är den 28:e boken i serien om Mary & Lou, även om den i Sverige gavs ut som den sista i serien. I USA gavs sex böcker ut efter den här.

Boken skrevs 1966 av Harriet Stratemeyer, under pseudonymen Carolyn Keene. Den svenska översättningen av historien dröjde sedan till 1988. Här ändrades också ordningen på utgivningen och flera böcker om i USA gavs ut efter den här, gavs ut före i Sverige.

I boken stiftar vi ny bekantskap med en familjemedlem till systrarna, form av tant Cynthia. Hon bor i New York, precis som Kittys faster.

Historien innehåller också en person som påstår sig ha extrasensorisk perception (ESP). Det betyder att hon har en stark känsla av förnimmelser från sitt ”sjätte sinne”. Fenomenet med personer som har ESP är omdebatterat och ifrågasatt. Främst eftersom det är svårbevisat. I den här historien ifrågasätts det ändå inte. Skulptrisen verkar veta saker som inte kan förklaras. Det gör också att historien sticker ut lite från många andra i serien. Systrarna brukar inte tro på spöken, magi och annat, men här köper flickorna det med hull och hår.

Drottning Victorias vaxbyst från 1837.

En del historiska personer omnämns också. Främst Drottning Victoria men även Marie Antoinette, Napoleon Bonaparte och Nefertiti. Samtliga dyker upp som skulpturer.

I boken påstås det också att svaveldioxid skulle kunna göra att vax ändrar färg. Svaveldioxid har ibland en blekande effekt på andra ytor. Men om det även gäller vax hittar jag ingen information om.

Slutsats och betyg

Det börjar kännas skönt att den här bokserien närmar sig sitt slut. Jag är inte helt förtjust i den. Ändå hade jag lite förväntningar på den här boken, främst eftersom jag gillar omslaget. Det ser spännande ut.

Helt missnöjd blev jag inte heller. Generellt föredrar jag historier som utspelar sig på andra ställen än hemma och här hamnade vi i New York. Att man sedan inte får någon direkt känsla för staden spelar mindre roll. Istället är bokens största problem skurkens motiv. Det känns lite rörigt och ogenomtänkt. Vilket är synd, för annars gillar jag många av de andra delarna. Den excentriska skulptrisen, New York och de där billotterierna.

Som vanligt känns det också trist att Mary och Lou saknar personliga egenskaper. Den ena är den andra lik och de skulle kunna vara samma person. Så har det varit serien igenom.

Ändå var väl den här boken ok. Jag ger den en tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Ibland var mysteriet rörigt att följa.
Bäst: Vaxdrottningen/skulptrisen var en rätt så intressant person.

Övrig information

Antal sidor: 187
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1988
Bokomslag: Norma (på Miralles)
Boknummer Wahlströms: 2458

Originaltitel: Mystery of the Wax Queen
Utgivningsår i USA: 1966
Bokens olika omslag.

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och silverdelfinen
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): The Secret of the Minstrel’s Guitar (ej utgiven i Sverige). Istället är Mary, Lou och vikingaskatten nästa bok som översätts enligt den kronologiska ordningen.

Föregående bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och marmortigern
Nästa bok (enligt B. Wahlströms utgivning): – Efter den här boken gavs inga fler Mary, Lou-böcker ut på svenska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *