Dags för Kitty och Bess att bege sig till Neds Collage, Emerson. Där ska de gå på fest med Neds collagebröder. En av dem är Parker och han och Bess kommer genast väldigt bra överens. Men så blir forskningsassistenten Wayne mördad och Parker är huvudmisstänkt. Han ingick nämligen i en forskningsstudie om det undermedvetna som Wayne också var involverad i. Kitty, Bess och Ned känner sig helt säkra på att Parker är oskyldig. Istället tror det att någon hypnotiserat Parker, men vem?
Boken
Det här är den 80:e boken i Nancy Drew Case Files-serien. I USA gavs den ut i februari 1993. Som vanligt gavs den ut under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd. Boken översattes heller aldrig till svenska så den enda versionen som finns är den amerikanska.
På många sätt påminner den här berättelsen mig om ett gammalt Columbo-avsnitt, ”A Deadly State of Mind”, som också involverar ett mord och hypnos. Saker och ting har hänt på det psykologiska planet, mellan Columbo-avsnittet och Kitty-boken. På 70-talet verkar man ha trott att det går att hypnotisera någon till att begår mord. Medan Kitty vet att man minsann inte kan hypnotisera människor till att göra saker som de egentligen inte vill. Det är också vad forskningen fortfarande gör gällande, när jag googlat runt. Det känns skönt att veta också.
Boken utspelar sig som sagt på Emerson Collage, igen. Där ska det bli fest, men George kunde inte följa med eftersom hon hade en turnering med sitt volleyboll-lag.
Har man läst de tidigare böckerna som utspelar sig på Emerson så blir man ändå glad av att läsa att basketlaget, Wild Cats, finns kvar. Jag gillar när universumet är konsekvent.
Slutsats och betyg
När jag insåg att den här boken skulle handla om hypnosmord blev jag först riktigt glad. Men så här när jag sitter och har läst klart den, känner jag mig ändå lite besviken. Utförandet var inte helt klockrent och jag saknade finess.
Dessutom blir jag alltid lite tveksam till Emerson-böcker (som utspelar sig på Neds Collage). Jag gillar inte jocks som är med i brödraskap. Det känns så himla grabbigt och i mitt huvud totalkrashar det med allt som Kitty står för. Varför skulle hon gillar att hänga med jocks?!
Nåväl. Jag är ändå rätt så förtjust i det spännande omslaget och Kittys fina jacka. Dessutom gillar jag Parker en del. Frågan är om det kommer att bli någon fortsättning för honom och Bess?
Jag ger den här boken en svag trea i betyg.
Bäst och sämst
Sämst: Brödraskapet, känns inte det lite väl 80-tal för en bok skriven 1993?
Bäst: Att Kitty hamnar i en Judofight med en annan tjej!
Övrig information
Antal sidor: 152
Utgivningsår i USA: 1993
Boken innan (enligt den amerikanska utgivningen): No Laughing Matter
Boken efter (enligt den amerikanska utgivningen): Making Waves – Kitty och segelbåtsmysteriet