Tankar kring Peggy-serien med topplista

Innan jag började läsa serien om Peggy hade jag inte ens hört talas om henne. Nu, efter 16 äventyr ihop, kommer jag att sakna henne lite. Vi har cyklat massor, åkt till danska stränder, rådhuset i Köpenhamn och Storbritannien. Vi har stått upp för de svaga och satt dit skurkarna. Jag är nöjd.

Böckerna skrevs ju egentligen av en man, Niels O. Levinsen som använde sig av pseudonymen H. J. Temple. Jag tycker ändå att han lyckas sätta sig in i en flickas huvud rätt så bra. Bättre än vissa andra i alla fall.

Den observanta fröken Peggy

Även om Peggys sociala liv inte alltid påminner om en ung flickas. Under flera böcker var jag bekymrad över att Peggy inte hade några jämnåriga flickkompisar. Och så brukar det kanske inte vara för de flesta flickor. Det sociala livet brukar ta lite mer plats.

Men sedan tycker jag också att man känner igen sig i Peggys lite mer försiktiga detektivstil. Hon rusar inte in i äventyren som Kitty. Hon smyger sig in. Hon är också den kanske mest observanta av flickdetektiverna jag läst hittills. Hon studerar människor och märker små saker hos dem. Sådant som andra inte tänker på.

Sedan hade jag kanske velat får en större känsla av Köpenhamn och de andra miljöerna som böckerna om Peggy utspelar sig i. Det hade gjort böckerna mer atmosfäriska.

Ibland blev jag också lite irriterad på att Peggy sällan fick fånga skurken helt själv. Oftast är det ändå en man som kommer in i slutet av historien. Må så vara att hon sedan får allt beröm. Jag tror mer om Peggy än författaren.

Och den bästa Peggy-boken är…

Men på det stora taget är jag ändå väldigt nöjd med Peggy-böckerna och rekommenderar dem gärna vidare till nästa läsare.

Här kommer min lilla topplista rangordnade från bäst till sämst (betyg inom parentes):

 1. Peggy och kidnapparna, 5
 2. Peggy och den gåtfulla ringen, 4
 3. Peggy och de försvunna pärlorna, 4
 4. Peggy och den osynlige mannen, 4
 5. Peggy och det hemliga brevet, 4
 6. Peggy på egen hand, 4
 7. Peggy och bankrånet, 4
 8. Peggy och de 7 nycklarna, 4
 9. Peggy och den enögde mannen, 4
 10. Peggy och den gyllene apan, 4
 11. Peggy och de gåtfulla fotspåren, 4
 12. Peggy och mannen med sammets-masken, 4
 13. Peggy och de 3 väskorna, 3
 14. Peggy öppnar dörr nr 13, 2
 15. Peggy på spåret, 2
 16. Peggy och den röda pilen, 2

Som man kan se får Peggy mestadels finfina betyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *