Smugglarnas näste – Bröderna Hardy

Bröderna Hardy kämpade sig igenom den täta undervegetationen vid grottans mynning. De följde en knappt synlig stig med avbrutna grenar och otydliga fotspår. Där måste smugglarna ha gått. Genom grenverket kunde de se en låg trädbyggnad. Det bolmade rök ur skorstenen. Nu gällde det att vara försiktig. Dammen som låg mellan pojkarna och stugan vimlade av alligatorer!

Men äventyret som tog Hardybröderna till alligatorerna började med en tavelstöld. En som pojkarna själva blev anklagade för.

Boken

Det här är den 64:e boken om Hardybröderna, även om den i Sverige gavs ut som nummer 40 och året den gavs ut var 1980 (1987 i Sverige). Boken skrevs av Vincent Buranelli som författade hela 14 böcker om Hardybröderna. Det här var hans nionde bok om dem.

Boken börjar med att pojkarna anklagas för en tavelstöld. Så för att rentvå sitt namn bestämde de sig för att hitta och hämta tillbaka tavlan. Spåren leder till Florida och en smugglarliga. Den infiltrerar de.

En tavla är stulen och Hardy Boys är misstänkta. Fast beslutna att hitta konstverket flyger de unga detektiverna till Florida, där de klär ut sig och går med i en grupp olycksbådande smugglare. Även om målningen inte visas, skickar en viktig ledtråd pojkarna på en farlig vandring genom Everglades. Hotade vid varje tur av giriga fiender, utkämpar Hardys en knepig och kraftfull kamp för att avslöja sanningen.

Hardybröderna sover inte på historielektionerna.
Simon Bolivar.

Intressant nog föreställer tavlan Simon Bolivar. Han gjorde sig känd för att ha befriat Peru, Venezuela, Colombia och Ecuador från spanjorerna. Hans vision var att ena staterna. Något som aldrig blev av. Varför författaren valde honom som motiv för den försvunna tavlan vore intressant att veta…

Med på äventyret till Florida följer både Chet och Biff. Och givetvis pikas Chef för sin vikt, men han försöker stå på sig.

Chet som välnärd nattamatstjuv.

Merparten av boken utspelar sig i Everglades som alltid är en spännande kanvas. Där dyker en mängd skurkar upp, liksom en skallerorm. Först tänkte jag att den måste ha hamnat fel. Skallerormar hör väl hemma i USA:s mindre fuktiga delar. Men icke. I Everglades finns skallerormen Eastern Diamondback Rattlesnake. Här dyker även en ivrig alkemist upp som grädde på moset.

Slutsats och betyg

Det var ett tag sedan jag läste en riktigt bra Hardybok och nu är inte det här den bästa jag har läst, men, det var ett steg i rätt riktning. Den bästa på länge.

Särskilt den sista halvan av boken och det smått överraskande slutet. Sedan är jag lite extra förtjust i böcker där bröderna wallraffar och infiltrerar olika skurknästen. Här klär de till och med ut sig som sjömän.

På ytan kan det dessutom verka som att de olika bollarna är lite väl olika. Det är en försvunnen tavla, alligatorer, alkemi och smugglare. Men jag tycker författaren får ihop det ändå och det hela är en Hardybok över genomsnittet. Jag ger den här boken en fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Ibland vore det bra om det nämndes hur alla dessa resor finansierades.
Bäst: Wallraffandet gör allt mer spännande.

Övrig information

Antal sidor: 191
Andra upplagan
Tryckt i Falun, 1987
Bokomslag: Lopez Espi
Boknummer: 2440
Upplagor:
1 – 1987
2 – 1992

Originaltitel: Mystery of Smugglers Cove
Utgivningsår i USA: 1980
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Den grekiska stridshjälmen
Nästa bok: Tjuvligans gömställe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *