The Clue in the Camera

Tillsammans med Hannah och George har Kitty åkt till San Francisco för att besöka Emily Foxworth. Hon är god vän med Hannah och en erkänd fotojournalist. Men semestern blir snabbt obehaglig när någon försöker bryta sig in hos Emily. Än värre blir det när hon också kidnappas. Allt måste hänga ihop med hennes senaste uppdrag, tänker Kitty. Det verkar dessutom hänga ihop med maffian på något sätt

Hon bestämmer sig för att försöka hitta Emily. Spåren leder henne till Golden Gate-bron, där någon försöker mörda henne. Kittys liv är i uppenbara fara, liksom alla hennes vänners.

Boken

Det här är den 82:a boken om Kitty och i USA gavs den ut 1988 för första gången. Däremot valde B. Wahlströms att hoppa över den här boken och den finns inte i någon svensk översättning. Faktum är att jag faktiskt inte hittar någon översättning av den här boken alls. Den verkar bara finnas på engelska.

Som vanligt skrevs den under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd.

En möjlig anledning till att många länder valde att hoppa över den är möjligen att maffian helt plötsligt dyker upp. Känd för sina våldsamma metoder. Det är första gången som de dyker upp i en Kittybok.

Jimmy ”the Hat” Lanza.

Maffian var också verksam i verklighetens San Francisco i form av Lanzasyndikatet. Det var aktivt mellan 1928 och 2006 och sysselsatte sig med utpressning, prostitution, mutor, narkotika, illegala spel och vadslagning. Syndikatets grundare, Francesco Lanza, var också delägare i Fisherman’s Wharf – en stadsdel i staden som främst beboddes av italienska fiskare. Senare skulle den bli en av San Franciscos populäraste turistattraktioner.

Fisherman’s Wharf i San Francisco.

Lanzasyndikatet bestod av 25-30 medlemmar men gänget upplöstes när Francescos son, Jimmy ”the Hat” Lanza, slutligen avled 2006.

I ”The Clue in the Camera” besöker också Kitty en av kajplatserna – Wharf 37. Den verkar däremot inte finnas i verkligheten utan syftar nog på den berömda kajplatsen Pier 39 i Fisherman’s Wharf.

Något annat som sticker ut med boken är att Hannah för en gångs skull får följa med på mysteriet. Oftast brukar hon hålla sig hemma. Däremot är det ingen skillnad när det gäller matlagningen. Där Hannah är serveras det god mat vare sig hon gör den själv eller inte.

Grytstek är tydligen en av Hannah specialitéer.

Slutsats och betyg

Jag tycker att upplägget för den här boken är rätt så spännande. Någonstans bland Emilys alla fotografier finns något som inte var menat att dokumenteras. Så någon vill med alla medel förstöra bilden. Det gäller för Kitty att komma på vad det är och hitta skurken. Spännande, eller hur?

Men tyvärr tappas allt det bort i en rätt så seg historia. Det går för långsamt och tar aldrig riktigt fart. Trots att historien dessutom kryddats med maffiosos.

När det gäller Kittys eget detektivarbete så är väl det ok. Även om hon dumdristigt riskerar livet i en scen.

Det jag gillar mest i boken är istället maffiakillarna och själva San Francisco. Sammanlagt gör det att jag ger den här boken en tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att man inte lyckas blåsa liv i den här historien.
BästDet stör inte mig att maffian helt plötsligt dök upp. Tvärtom!

Övrig information

Antal sidor: 164
Tryckt 2013 av Aladdin
Bokomslag: Bob Berran

Utgivningsår i USA: 1988
Jag hittade inga andra omslag till den här boken

Föregående bok: The Mardi Gras Mystery
Nästa bok: Kitty och stulna brudslöjan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *