Voodoo-mysteriet

Bröderna Hardy tittade förvånat ner i kartongen och fick syn på en död fågel. I näbben hade den ett papper och på det stod det ett namn skrivet nio gånger.
– Det verkar som någon sorts trolldom, sa Joe. Voodoo… en trollformel som används till att skada fiender.
Vem kunde ha skrivit lappen – och varför?

Boken

Det här är den 72:a boken i serien om bröderna Hardy och den gavs ut 1982 i USA. Den svenska versionen kom några år senare, 1989 och gavs här ut som den 43:e boken om Hardybröderna. B. Wahlströms valde att hoppa över en hel del av originalböckerna.

Boken gavs som vanligt ut under pseudonymen Franklin W. Dixon. Den verkliga författaren var istället en kille som hette Karl Harr III. Sammanlagt skrev han fem böcker om bröderna och det här var hans andra.

Den större delen av den här historien utspelar sig i New Orleans och Georgia. Det är nämligen dit spåren leder då någon hotat en av Hardybrödernas nya vänner.

Samtidigt har bröderna ett annat mysterium att lösa. Medan de höll vakt på ett av Bayports konsthallar blev de dragna vid näsan och en tjuv lyckades ta sig in och ut. Spåren efter honom leder även de mot de södra delarna av USA, där mannen, känd för att bära en märklig hatt har skådats…

George III i en väldigt prålig utstyrsel.

Boken bjuder även på en hel del farliga incidenter med djur, som sig brukar när en detektiv beger sig till Louisiana. Det blir farliga skallerormar, alligatorer och blodiglar.

Dessutom dyker George III upp. Kungen av Storbritannien. Han som ledde landet när det amerikanska revolutionen kriget bröt ut.

Dessutom innehåller boken en del felaktigheter som måste nämnas. Bland beskrivs Voodoo som en ormdykareligion vilket inte är korrekt. Voodoo beskrivs snarare som en förfäders- och andedyrkan. Däremot beskrivs en av andarna, Danbala, som ormarnas ande.

Rent generellt verkar den här boken särskilt grym mot just ormar. Särskilt när det blir dags för någon sorts ormjakt som Joe verkar ha betänkligheter kring.

Slutsats och betyg

New Orleans är nog ändå en av mina favoritställen för ett bra mysterium. Det är musik, voodoo, franska kvarter och Mardi Gras. Så även i denna bok. Nåväl att allting kanske inte håller ihop rent logiskt. Som att en tjuv skulle bära självutmärkande mundering som gör hen lätt att känna igen överallt. Eller att bröderna Hardy har öron överallt som skulle rapportera in märkliga personer när helst de ser en. Vore det sant skulle bröderna drunkna i meddelanden. Men låt gå. Vi får köpa den verkligheten.

Och när man gör det är det här ändå en rätt så trevlig bok. Jag ger den en trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Alla ormtrakasserierna.
Bäst: När det faktiskt visar sig att pengar inte växer på träd. Chet har samlat ihop till sin resa.

Man skulle vilja veta hur mycket Chet har i veckopeng.

Övrig information

Antal sidor: 189
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1989
Bokomslag: Steven Assel
Boknummer: 2473
Upplagor:
1 – 1989

Originaltitel: The Voodoo Plot
Utgivningsår i USA: 1982
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Mysteriet med djävuls-figuren
Nästa bok: Med dödlig last

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *