Kitty och maratonmysteriet

George ska springa i ett stort tjejmaraton i Chicago. Men någon försöker sabotera loppet och en av de tippade vinnarna, Annette Lang, får flera dödshot. Det står mycket pengar på spel i sådana här sammanhang och Kitty inser att det finns flera som kan vinna på att Annette förlorar loppet.

Men vem skulle vilja gå så långt som att döda Annette? Kanske någon av hennes konkurrenter? Kanske sportreportern Kevin Davis, i ett försök att få fart på sin karriär? Kitty hoppas att det inte är Kevin. George har nämligen blivit mycket förtjust i honom. Och det vore ju förfärligt att behöva avslöja för George at hon blivit kär i en mördare!

Boken

Den här boken gavs ut i mars 1992 och är den 69:e boken i Nancy Drew Files-serien. Historien översattes också till svenska och gavs ut 1994.

Det ska också sägas att boken skrevs under pseudonymen Carolyn Keene och att den verkliga författaren hittills är okänd.

I den här historien åker Kitty och hennes vänner till Chicago och av någon anledning beskrivs det som deras första resa dit. Detta trots att en hel drös historien i Files-serien redan har utspelat sig där. Den givna slutledningen borde därför bli att det här är spökskrivarens första bok. En annan slutsats blir också att alla dessa spökskrivare inte verkar ha fått någon särskilt vid information om Kitty och hennes bakgrundshistoria. Istället verkar det röra sig om rätt så fria händer.

Nåväl. Anledningen till att flickorna åkt till Chicago är för att George ska springa ett maratonlopp (för tjejer). Det är inte första gången George deltar i sportiga event ivrigt påhejade av Kitty och Bess. Jag tänker främst på ”Never Say Die” där George deltar i ett cykellopp. Jag misstänker att detta inte är sista gången det händer heller.

Som grädde på moset träffar George även en kille som hon gillar. Men frågan är om han är skurk eller inte… Och sedan dyker Brenda Carlton upp också!

Kevin?

En annan sak som jag har svårt att komma över är att killen på omslaget, Kevin, ser så hemskt lik ut tennisspelaren Dominic Thiem!
Rent tekniskt kan inte han ha varit modell till omslaget eftersom han föddes året efter boken gavs ut för första gången. Och ändå tänker jag att där är Dominic varje gång jag ser omslaget.

Slutsats och betyg

Min gissning är verkligen att den här boken skrevs av en person som aldrig skrivit om Kitty förut. Det beror dels på Chicago-incidenten ovanför. Men det beror också på att både Bess och George beskrivs på ibland karikatyriga sätt. Som av någon som egentligen riktigt lärt ”känna” dem utan bara har en väldigt schematisk bild av hur de fungerar. Jag tänker särskilt på skämten om hur lat Bess är. Jag blir också irriterad när det verkar som om George egentliga enda anledning till att sporta är att hon vill göra av med kalorier. Kom igen!

Om man frånser det irritationsobjektet så luffar det här mysteriet på i en annars rätt så trevlig takt. Många misstänkta att välja mellan och trevlig action.

Sedan var jag kanske lite besviken på upplösningen, men så är det ibland.

Jag ger den här boken en stark tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Kalorikommentaren! Alla som känner George vet att hon är sportig bara för att hon är sportig!
BästAtt Brenda Carton dyker upp.

Övrig information

Antal sidor: 199
Första upplagan
Tryckt i Falun 1994
Bokomslag: Tom Galasinski
Boknummer Wahlströms: 2680
Upplagor:
1 – 1994
2 – 1997

Det brittiska omslaget.

Originaltitel: Running Scared
Utgivningsår i USA: 1992
Utöver Tom Galasinskis omslag som används på både det svenska och amerikanska omslaget, så hittar jag bara ett brittiskt.

Föregående bok (enligt den svenska utgivningen): Kitty och det falska brevet
Nästa bok (enligt den svenska utgivningen): Kitty och den mystiske ryttaren

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Crosscurrents – Kitty och mysteriet på akvariet
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Cutting Edge – Kitty och konståkningsmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *