Försiktigt satte Kitty ner den lilla lådan på marken. Äntligen skulle de få veta den ihåliga ekens hemlighet.
– Meddelandet måste ju finnas här, sa Kitty och öppnade locket.
I samma ögonblick hördes en röst bakom henne.
– Det här tar jag hand om!
I den här boken får Kitty en utmaning – att lyckas hitta en hemlig skatt som ska vara gömd i en ihålig Ek någonstans i Illinois. Utmaningen kommer från en grupp med professionella detektiver som nyligen misslyckats med att hitta skatten. Men inte avskräcker det Kitty från att anta utmaningen. Hon ansluter sig till en grupp med arkeologer som håller på med en indianutgrävning och får senare sällskap av George, Bess, Ned, Dave och Burt.
Hon får även mer oönskat sällskap. I skuggorna ruvar nämligen någon som absolut inte vill att hon ska hitta skatten.
Illustrationer från den amerikanska versionen av boken.
Här kan du lyssna på bokens första kapitel:
Boken
Det här är en av de böcker som reviderades så mycket att den faktiskt fick en helt ny historia. Den historien översattes senare även till svenska vilket gör att båda versionerna finns på den svenska marknaden, trots att omslaget ser precis likadant ut!
Jag vet inte i samband med vilken utgåva som den nya versionen kom. Men jag vet att den finns i den elfte utgåvan. Jag vet också att den gamla versionen fortfarande gäller för den sjätte utgåvan. Om du har någon av utgåvorna däremellan får du gärna dubbelkolla vilken version det är. Det ser du lättast på antalet kapitel. Den nya versionen har 20 kapitel och den gamla har 25. Lämna gärna ditt svar i kommentarsfältet. 😀
I USA kom den reviderade versionen ut 1972 och den skrevs av Grace Grote. Hon skrev även den reviderade versionen av Kitty och tvillingmysteriet.
Boken utspelar sig som sagt i Illinois, i East St. Louis och det är den delen av St. Louis som ligger i Illinois. ”Vanliga” St. Louis ligger nämligen i Missouri. De båda delarna skiljs åt av Mississippifloden. Den floden förenas sedan med Ohiofloden vid staden Cairo som Kitty också besöker. På skoj kollade jag upp hur långt det är mellan East St. Louis och Cairo och det är ungefär 25 (skandinaviska) mil.
När jag googlade båda de här ställena fick jag bara upp rätt sorgliga bilder på övergivna hus. Det visade sig också att Cairo gick ett särskilt mörkt öde till mötes. Rasuppror och översvämningar har gjort staden nästintill övergiven idag.
Rasupproren startade faktiskt innan den här boken skrevs och stämningen var ansträngd mellan de vita och svarta i staden. Därför tycker jag egentligen att det är lite konstigt att Kitty hänger just här i den här boken. Å andra sidan är området känt för att ha många indianlämningar. Främst i form av Cahokia Mounds som ligger strax utanför East St. Louis. Cahokia var en stad befolkad av den amerikanska urbefolkningen och den är mest känd för sina stora ”högar” (se bild). Stället finns även med på Unescos världsarvslista.
I samband med min research kring det här sprang jag på en dokumentär som handlade om Cairos öde – något för den samhälls- och historieintresserade. Du hittar den här.
Slutsats och betyg
Oj, oj, oj, det känns trist att skriva ytterligare en recension som inte kommer att ge något högt betyg. Jag såg faktiskt fram emot att läsa en ”gammal” Kitty och bli lite nostalgisk. Jag har dessutom tyckt att de andra revideringarna har varit helt ok. Men det här funkade inget vidare.
Först och främst är det på tok för mycket människor i boken vilket gör att det är svårt att hålla rätt på vem som är vem. Det måste ju vara 20 karaktärer som nämns, minst. Utöver det händer det saker precis hela tiden så man hinner aldrig smälta något. Allt det här gör boken väldigt rörig.
På plussidan tycker jag att upplägget till mysteriet känns ok. Det involverar en gammal fransos som fastnade mitt emellan indiankrigen, insåg att han skulle dö och gömde en skatt. Nu ska Kitty hitta den! Så långt spännande, enkelt och bra.
Jag gillar också miljön även om hoppandet mellan de olika städerna och ställena gör det hela svårt att överblicka. Ibland undrar jag; ”var är hon nu och varför?”, vilket bidrar till rörigheten.
Hade boken bara hållit sig på en plats med färre karaktärer hade det här genast blivit mycket bättre.
Nu blir det bara en stark etta i betyg.
Bäst och sämst *Spoilerallert
Sämst: Boken var för rörig.
Bäst: Att jag började kolla upp de olika platserna som boken utspelar sig på och därmed hittade en riktig bra dokumentär.
Övrig information
Antal sidor: 199
Elfte upplagan
Tryckt i Stockholm, 1983
Bokomslag: Bertil Hegland
Boknummer Wahlströms: 950-951
Upplagor:
1 – 1959
6 – 1968
8 – 1974
9 – 1977
10 – 1979
11 – 1983
Originaltitel: The Message in the Hollow Oak
Utgivningsår i USA: 1972
Bokens olika omslag.
Föregående bok: Kitty och tvillingmysteriet (reviderad version)
Nästa bok: Kitty och de försvunna bevisen
Jag tittade i mitt exemplar, det var femte upplagan. Ingen hjälp där tyvärr 😞 men jag letar efter den reviderade versionen så får återkomma! Hittills har jag hittat 3 av de åtta revideringarna…