Fotboll och fula trick

Någon har släppt ut luften ur Tigrarnas fotboll. Någon har häll gelé i Amaras sko och någon har hällt salt i fotbollslagets vattendunk. Med andra ord har Kittys fotbollslag Tigrarna fått problem. Är det bara dumma skämt eller är det någon som medvetet vill förstöra för laget inför den kommande turneringen?

The soccer shoe clue
Det amerikanska originalomslaget.

Kitty bestämmer sig för att ta reda på sanningen. Hon börjar samla ledtrådar och skriver ner en lista över de misstänkta. Me ska hon lyckas hitta den skyldiga innan laget åker ur tävlingen?

För att kunna lösa mysteriet behöver hon använda all sin list och sin blåa anteckningsbok.

Boken

Det här är den femte boken i serien om Lill-Kitty. I USA gavs boken ut 1995. Till Sverige kom den två år senare. Än så länge så vet vi inte vem den verkliga författaren bakom pseudonymen Carolyn Keene var för den här boken. Det gäller förresten för alla Lill-Kittyböcker.

I den här boken har Kitty precis kommit med i ett av  stadens fotbollslag. Till en början var jag orolig att det skulle handla om amerikansk fotboll, som ju känns mer svårtillgänglig. Men det rör sig om den gamla hederliga sortens fotboll.

Slutsats och betyg

När jag var liten var alla med i ett fotbollslag, tjejer och killar, någon gång i sitt liv. Själv gav jag det två säsonger. Det var egentligen aldrig riktigt min grej. Men det gjorde att jag lätt kan relatera till den här boken och det gäller nog de flesta.

Jag insåg också när jag läste boken att lill-Kitty skiljer sig från stor-Kitty. Stor-Kitty är alltid bäst på allting. Medan Lill-Kitty är lite mer lagom bra på allt. Hon är inte bäst på fotboll, hon är ok. Med tanke på målgruppen för de här böckerna tycker jag att det är ett sympatiskt drag. Det gör henne lättare att identifiera sig med.

Boken har ett bra mysterium och som jag har varit inne på i tidigare recensioner så har dessa böcker ofta ett moraliskt budskap. Det är inte alltid lätt att berätta om saker som man tycker är jobbigt men ibland måste man göra det ändå, trots att andra kanske blir ledsna eller besvikna. Det gäller när man är åtta och det försvinner inte bara för att man blir vuxen.

Som vanligt dyker också Brenda Carlton upp och ställer till det för Kitty. Jag gillar nemisisrelationen dem emellan.

Det här är med andra ord ytterligare en stabil bok i serien om Lill-Kitty. Jag ger den en fyra.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Boken går lite på tomgång i mitten, när Kitty har en konversation med Carson. Sedan börjar den rulla på igen.
Bäst: Vinbärsgelé i en sko!? Innovativt och läbbigt på samma gång.

Övrig information

Antal sidor: 95
Första upplagan
Tryckt i Finland, 1997
Bokomslag: Cliff Miller
Illustrationer: Anthony Accardo
Upplagor:
1 – 1997

Originaltitel: The Soccer Shoe Clue
Utgivningsår i USA: 1995
Andra omslag till boken:

Föregående bok: Tjuven i balettskolan
Nästa bok: Glassmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *