Death by Design

Någon är ute efter modedesignern Kim Deley och ringer hotfulla samtal. Tillsammans med Bess åker Kitty till Chicago för att försöka hitta gärningspersonen. Där hamnar Kitty i ordentlig knipa när någon försöker förgifta Kim och istället förgiftar Kitty. Hon har 72 timmar kvar att leva om hon inte lyckas hitta skurken och motgiftet.

Kitty listar snart ut att skurken är någon i Kims närhet, men vem? Det hela kompliceras av att Kim inte är en särskilt snäll person. Hon behandlar alla illa och har många fiender. Samtidigt, i takt med att tiden går, försvinner Kittys skärpa. Hon får förlita sig på både Ned och Bess.

Boken

Det här är den 30:e boken i Nancy Drew Files-serien och den gavs ut 1988. Tyvärr översattes den aldrig till svenska och förutom i USA, verkar den bara ha givits ut i Storbritannien.

Som vanligt gavs boken ut under pseudonymen, Carolyn Keene, där den verkliga författaren förblir ett mysterium.

Omslaget till datorspelet.

Det här är också en av de böcker som senare utvecklades till ett datorspel. Till det passade man på att byta namn och spelet heter ”Danger by Design” istället. Historierna skiljer sig en del från varandra också. Spelet utspelas i Paris, boken i Chicago. Vissa karaktärer och dess egenheter skiljer sig och slutet är inte detsamma.

Däremot är Kim lika besatt över att saker ska vara på ett visst sätt. Blir det inte rätt åker man på en avhyvling. I boken är det dock inte Kitty som måste göra iordning allt, utan en annan stackare.

Kim verkar väldigt otrevlig.

Inte undra på att folk tycker illa om Kim och snart blir hennes te förgiftat. Värst blir det ändå för Chanel. Vanligtvis brukar inte hundar gilla varken kaffe eller te, men det gör Chanel och det blir hens död. Brutalt.

Överlag är boken lite mörkare än vanligt och till och med Kitty är skeptisk.

– Jag hatar det här fallet, säger Kitty.

Kitty brukar aldrig hata fall. Tvärtom. Men genom den här boken är hon inte riktigt lika entusiastisk som hon brukar vara.

I början av historien är även Bess taggad. Hon drömmer om att någon ska upptäcka henne som modell… Om hon bara kunde gå ner de där kilona hon alltid babblar om. Delvis lyckas hon ändå. För en gångs skull är hon nämligen med på bokens omslag. I den rosa tröjan.

Jag reagerade också när någon plötsligt nämner Celebrate Scandinavia Day. Det nämns som en högtid som firas i Chicago, när Kitty är där. Jag blev givetvis väldigt nyfiken på vad det skulle kunna vara. Det är ju inget vi firar här. Intressant nog har jag ändå hört talas om något liknande, genom bekanta i Chicago. Nåväl, i Illinois firas Scandinavian day. Målet är att bevara och fira de fem skandinaviska länderna: Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Det inkluderar olika traditioner, dans, mat och kultur. Troligtvis firas den främst av skandinaviska ättlingar. Det var många som flyttade till just Chicago-området.

Annan rolig kuriosa från boken är det faktum att Kitty säger att något är unlocked. Den främsta taglinen från alla spelen med Kitty är nämligen ”It’s locked!”. Det säger hon ofta. Roligt att det i den här boken äntligen är upplåst.

Slutsats och betyg

Jag var rätt skeptisk när jag skulle ta mig an den här boken. Spelet, ”Danger by Design”, är nämligen inte min favorit. Det är en av dem jag tycker minst om i serien. Så jag var orolig för att boken skulle vara likadan.

Nu var den inte det. Istället var hela jakten på skurken och motgiftet rätt så spännande. Om dom bara behållit det till spelet också. Då hade spelet varit bättre också.

Samtidigt ska det sägas att jag blir lite irriterad när Kitty hela tiden svajar mellan total skärpa och svaghet, på grund av det där giftet. Jag tänker ju att Kitty rimligtvis borde bli svagare och svagare på grund av det där giftet. Istället fladdrar det fram och tillbaka. Jag blev också besviken på att det aldrig avslöjas vilket gift det egentligen handlade om. Något gift som man dör av eter 72 timmar. Vad sjutton är det? Lite overkligt.

Jag var heller inte helt nöjd med skurken, även om jag inte kunde gissa det på förhand. Det kändes lite krampaktigt, både med motiv och tillvägagångssätt.

Nej, styrkan i historien är själva jakten. Det gör att jag ändå ger den här boken en stabil trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att mycket var rätt så ologiskt.
BästBess på omslaget och jakten på motgiftet.

Övrig information

Storbritannien

Antal sidor: 160
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1988
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Pure Poison
Nästa bok: Kitty och söderhavsmysteriet
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *