Kitty och skidortens hemlighet

– Rebecca jobbar på kontoret på Tall Pines, sa George och presenterade sin vän för Kitty. Jobbade, rättare sagt. Hon har fått sparken.
Kitty såg att Rebecca ryckte till när hon hörde ordet. 
– Varför det? frågade hon.
– Femtiotusen dollar blev stulna ur hotellets kassaskåp, sa Rebecca. Två tusen av dem hittade  man i min väska. Men det var inte jag som stal pengarna, det lovar jag!
– Någon försöker alltså få dig att framstå som en tjuv, sa George.

The Wrong Track
Det amerikanska originalomslaget till boken.

Kittys detektivinstinkter vaknar snabbt till liv. Förklädd till sportreporter ger hon sig av till Tall Pines. Vem är det som ligger bakom hemligheten på den fashionabla skidorten? Är det någon som försöker sätta dit Rebecca?

Snart börjar Kitty drabbas av den ena ”olyckan” efter den andra. Det verkar som om någon är henne på spåren. Någon som vill henne illa. Kommer hon att kunna lista ut vem i tid?

Boken

Den här boken släpptes ursprungligen i oktober 1991 och den ingick då i serien Nancy Drew Case Files. Den svenska översättningen dröjde till 1994 och den släptes i serien med röda ryggar. Som vanligt skrevs boken under pseudonymen Carolyn Keene – den verkliga författaren är tyvärr fortfarande okänd.

Boken utspelar sig i Mellanväster, utan några närmare detaljer om exakt var. Det rör sig istället om allt mellan delstaterna väster om bergskedjan Appalacherna, norr om Ohiofloden och öster om Klippiga bergen. I någon av de tolv delstater som ingår.

Något som sticker ut med boken är annars att Kitty sysselsätter sig med en hel del ”riktigt” detektivarbete. Hon åker till skidanläggningen under täckmanteln journalist och i några scener bryter hon också sig in på olika ställen med hjälp av sina detektivverktyg. Sneaky värre!

Slutsats och betyg

Vid det här laget har jag läst en hel del böcker med vintertema. Det är ju trots allt vinter. I dem åker Kitty till den ena skidanläggningen efter den andra. Av lite olika anledningar. Upplägget här är att rentvå Rebeccas namn. Hon har ju inte stulit några pengar.

Jag gillar upplägget för den här boken bättre än många av de andra. Särskilt eftersom Kitty jobbar som man föreställer sig att en riktig detektiv gör. Hon låtsas vara någon annan, sedan smyger hon runt, samlar bevis och information. Tills hon slutligen har listat ut vem den skyldiga är. Det kanske inte är lika romantiskt som Kitty och skidmysteriet men det är definitivt bättre. Den påminner helt enkelt mycket mer om en regelrätt pusseldeckare.

Sedan saknas kanske en del krusiduller. En hemlig skatt till exempel, men man kan väl inte alltid få allt.

På det stora hela tycker jag ändå att den här historien håller ihop riktigt bra. Utan några större luckor. Vissa delar är dessutom riktigt spännande. Därför ger jag den här boken en fyra i betyg. Stabilt.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Inte ett enda lönnrum, inte ens ett litet ett.
Bäst: När Kitty blir förgiftad. Då höjdes spänningen.

Övrig information

Antal sidor: 193
Andra upplagan
Tryckt i Falun, 1996
Bokomslag: Tom Galasinski
Boknummer Wahlströms: 2692
Upplagor:
1 – 1994
2 – 1996
3 – 1998

Originaltitel: The Wrong Track
Utgivningsår i USA: 1991
Utöver det amerikanska och svenska omslaget, hittade jag även ett brittiskt, till höger.

Föregående bok: Kitty och den mystiske ryttaren
Nästa bok: Kitty och mysteriet i öknen

I Files-serien:
Föregående bok: Mixed Signals
Nästa bok: Final Notes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *