Kitty och vildmarksmysteriet

När Kitty, Bess och George är på semester i Klippiga bergens vildmark hittar den en liten skadeskjuten pumaunge. De beslutar sig för att ta den till viltvårdscentret i närheten. Dana som har hand om centret, strider för djurens rättigheter och jobbar hårt för att få slut på all meningslös nöjesjakt. Men någon gör allt för att sabotera hennes verksamhet. Ska Kitty lyckas avslöja vem det är?

Boken

Det här är den 99:e boken i originalserien om Kitty och den släpptes 1991. I Sverige gavs den ut året därpå, under pseudonymen Carolyn Keene. I verkligheten skrevs boken av Ellen Steiber som senare skulle skriva ytterligare en bok i serien, ”Kitty och den gröna tigern”. Även den gavs ut 1991.

I den här historien beger sig Kitty och hennes två bästa vänninor till Colorado och Klippiga bergen. Tillsammans tänkte de njuta av en stillsam semester.

Givetvis kommer det inte att bli någon långtråkig semester.

Snart hittar flickorna den skadskjutna puman och äventyret drar igång. Det blir vilda djur som vissa försöker rädda, andra försöker skjuta. Sedan innehåller boken ett antal förrymda fångar, sabotage, ett spöke, en mystisk anställd och en rätt så häftig fest där Kitty och hennes kompisar får tillfälle att klä ut sig.

Viktorianska USA med sina festliga kläder.

I samband med att flickorna klär ut sig så provar Bess glatt en korsett. Varpå de har en rätt så intressant diskussion om plagget. Särskilt som det inte var helt ovanligt att kvinnor svimmade i tidiga Kittyböcker. Huruvida de hade korsett eller framgick inte, men det känns bra att den moderna Kitty inte är nere med kvinnligt självplågeri (som om hon någonsin varit det).

Kittys syn på korsetter.

Bokens historia ska utspela sig i en liten stad som kallas Seven Rocks. Den har jag inte lyckats hitta i verkligheten. Däremot verkar det inte råda någon brist på Viktorianska städer i Colorado. Den ena ser mysigare ut än den andra.

Ungefär såhär tänker jag mig att Seven Rock ser ut.

Slutsats och betyg

På många sätt känns den här berättelsen lite mer klassisk än många av de senare böckerna. Det beror nog mest på att historien är lite mer tidlös. utan så mycket moderna prylar. Dessutom dyker ett spöke upp precis som på den gamla goda tiden. Det enda som saknades var en skatt.

Nej, historien behövde faktiskt ingen skatt, den här boken duger precis som den är och jag har egentligen inte att klaga på. Fint tempo, trevlig miljö och ett bra mysterium, där utgången inte var given.

Jag ger den här boken en femma i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att vi inte fick veta hur det gick med puman på slutet.
BästGasljusnatten hade man velat vara med på. Låter skitmysigt.

Övrig information

Antal sidor: 194
Första upplagan
Tryckt i Brodard et Taupin, Frankrike 1992
Bokomslag: Aleta Jenks
Boknummer Wahlströms: 2585
Upplagor:
1 – 1992

Originaltitel: The Secret at Seven Rocks
Utgivningsår i USA: 1991
Bokens olika omslag.

Föregående bok (enligt den svenska utgivningen): Kitty och balettmysteriet
Nästa bok (enligt den svenska utgivningen): Kitty och söderhavsmysteriet

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): The Haunting of Horse Island
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Kitty och det hundrade mysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *