Kom igen, Tomas – Ett fall för Carina

– Det var alltså här det hände, sa Anita. Vad gör vi nu?
Ser oss omkring, svarade jag allvarligt och klev ur bilen.
Jag gick fram och tillbaka i regnet. Plötsligt fick jag syn på ett hopknycklat papper. Jag vecklade upp det. Den blå skriften började redan flyta ut. Hade vi kommit senare skulle texten ha varit oläslig. Här var beviset på att Tomas var oskyldig.

Boken

Det här är den femte boken i serien om flickdetektiven Carina Fjellström. Den är dessutom skriven under samma pseudonym som titeldetektiven. Den egentliga författaren var Bengt-Åke Cras – mer känd för sina ungdomsböcker på sporttema.

I den här boken hamnar Tomas återigen i trubbel. Studierna på folkhögskolan går inte som han tänkt och han börjar hänga med ”fel” personer, igen. Det leder till att han tömmer Carinas bankbok och drar utomlands. Carina är på väg att ge upp men Tomas mamma, Anita, får henne på bättre tankar. Hon är övertygad om att Tomas går att rädda och tillsammans beger de sig till Grekland, där Tomas befinner sig. Det visar att historien är mer komplicerad och Tomas har mer problem än tveksam moral. Vi får också lära oss mer om Tomas sorgliga barndom.

Tomas var på glid redan som liten.

Den mörka beskrivningen av 80-talet håller med andra ord i sig. Dessutom leder Tomas problem till att relationen med Carina får en törn. I nästa bok haltar den och frågan är om de kommer hitta varandra igen.

Slutsats och betyg

Knark, alkoholism och skummisar. Jag hoppas verkligen att Tomas kan komma på rätt köl igen. Ändå är jag tveksam. Han verkar göra om samma misstag gång på gång. Om jag hade varit Carina hade jag givit upp för länge sedan. ”Han är inte ditt ansvar” vill man skrika mellan sidorna. Men känslor är känslor.

Sedan är det lite konstigt att det är i Grekland han hamnar, trots att relationen mellan Anita och den grekiska polisen är lite kul, så känns det inte helt logiskt att det var dit han skulle bege sig. Med tanke på anledningen. Jag säger det utan att försöka avslöja slutet, men det handlar om att det känns ologiskt eftersom Grekland är ett mer ekonomiskt instabilt land än Sverige och en uppsjö andra länder.

Jag ger boken en trea i betyg.

Bäst och sämst

Sämst: Frustrationen över Tomas. Skärp till dig och börja använda huvudet!
Bäst: Anita var ett klart tillskott i persongalleriet.

Övrig information

Antal sidor: 153
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1984
Bokomslag: Brita Norrby
Wahlströms boknummer: 2340

Föregående bok: Den otäcka sanningen
Nästa bok: Ta hand om Micke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *