Mary och Lou hade all möda i världen med att hålla sig lugna när Henri nogrant undersökte den ihåliga bjälken. Skulle de hitta någon ledtråd till den försvunna familjeskatten? Då plötsligt, höll prinsen något i handen – en gulnad karta.
Under sin fortsatta resa i Europa möter Mary och Lou prins Henri. Tillsammans med sin bror är han på jakt efter familjens arvegods som förlorades i samband med kriget. Då tvingades nämligen familjen att fly från Österrike, som de kom ifrån. Några trogna tjänare tog hand om arvegodset och lovade att gömma det, tills läget blivit mer stabilt. Men nu har tjänarna dött och skatten försvunnit. Det enda man vet är att den finns någonstans i de Schweiziska alperna. Så systrarna beger sig dit för att försöka hjälpa Henri och hans bror.
Där springer de på den jobbiga familjen Cox och får dessutom upp spåret på en smugglarliga. Det dyker även upp en gullig Sankt Bernhardshund som heter Brutus.
Boken
Det här är den 20:e boken i serien om Mary & Lou och den gavs ut 1958 för första gången. Även om vi i Sverige fick vänta tills 1976 på den första svenska versionen. Boken skrevs som vanligt av Harriet Stratemeyer, hon, som skrev den sista hälften av alla böckerna om systrarna Dana och deras äventyr.
Och äventyr blir det verkligen av i den här boken. Mycket kan hända när man är i alperna på jakt efter en skatt.
I bokens andra halva dyker även en Sankt Bernardshund upp. Då beskrivs de som ”lavinhundar” som räddar människor ifall de blir begravda i snöskred.
Sanningen kring hundarna är lite mer komplicerad. Hunden var nämligen främst avlad till att valla men så småningom började ändå vissa av dessa hundar att rädda människor i samband med laviner och snöskred. Det ska enligt Wikipedia ha varit på hundarnas eget initiativ och inget som munkarna vid klostret lärde dem. För det fanns verkligen en munkkloster med Sankt Bernardshundar i alperna. Det var också dit som konstnären Salvator Rosa tog sig och målade av några av hundarna. Och därmed spreds bilden av den schweiziska lavinhunden över världen.
Med åren utvecklade hundrasen allt längre päls vilket vissa tror berodde på att hundarna korsades med Newfoundlandshundar. Men det verkar det inte finnas tillräckligt med bevis för. Men oavsett det blev pälsen ändå längre och det gjorde att hunden inte fungerade som lavinhund längre. Den längre pälsen gjorde nämligen att hundarna började vägas ner av snö och is istället och de var inte längre lika smidiga. Trots detta lever bilden av hundrasen med konjakskaggen kvar och det lär den fortsätta att göra. Trots att dagens Sank Bernard främst är avlad till att vara en trevlig (men väldigt stor) sällskapshund.
Slutsats och betyg
Jag gillar verkligen hundar men inte ens bokens gulliga Brutus kan rädda den här historien enligt mig. Det var på tok för mycket (overkligt) som hände och det kändes som om boken riktade sig till en åldersgrupp under den de vanligen riktar sig till. Allt var så mycket barnsligare än vanligt.
Genom hela boken kändes det också som att allt flöt ovanpå- själva historien. Som olja på vatten. Det beror nog främst på alla tvära kast från den ena dramatiska stunden till den andra. Och så brukar det ju vara med de här böckerna. Det är massor som händer och cliffhangers i varje kapitel. Men i den här boken är det mycket värre än vanligt och som läsare hinner man aldrig hämta andan, eller ens hänga med. Det blir bara för mycket.
Därför ger jag den här boken en etta i betyg. Med det sagt tror jag att den här boken lämpar sig för yngre förstagångsläsare av dessa böcker. Den är inte så läskig och istället har den både tappade lösmustascher och rullande ostar…
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: Någon av actionscenerna men det är så många att välja mellan. Det får bli den med porslinskon.
Bäst: Jag vill säga att det är Brutus men det blir faktiskt den där märkliga osten ändå, bara för att den scenen var så bisarr. Flickorna blir alltså attackerade av en rullande ost som de senare bestämmer sig för att skicka hem. Wow!
Övrig information
Antal sidor: 198
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1976
Bokomslag: Lennart Frantzén
Boknummer Wahlströms: 1889-1890
Originaltitel: The Secret of the Swiss Chalet
Utgivningsår i USA: 1958
Bokens olika omslag.
Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och drakens öga
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och sjörövarskatten
Föregående bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och den svarta blomman
Nästa bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och sjörövarskatten