The Case of the Safecracker’s Secret

Kitty har fått i uppdrag att utreda ett inbrott på Wilputte Bank & Trust. Det märkliga är att någon bröt sig in, utan att stjäla något. Istället flyttades saker bara runt. Snart slår rånarna till igen och det visar sig att det rör om ett par rånare i stil med Bonnie och Clyde, men vilka gömmer sig egentligen bakom luvorna?

Kitty, Bess och George infiltrerar banken för att leta rätt på de skyldiga. Med tanke på alla koder och nycklar som rånarna behöver så måste det röra sig om ett insidejobb.

Boken

Det här är den 93:e boken i originalserien om Kitty Drew och den gavs ut 1990 för första gången. Det är också en av alla de Kittyböcker som aldrig översattes till svenska. Faktum är att jag inte kan hitta någon översättning alls. Den verkar bara ha givits ut i USA.

Boken skrevs som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills hemlig.

Historien kretsar kring en bank som ett rånarpar har attackerat. Paret och historien är tydligt inspirerade av verklighetens Bonnie och Clyde – kärleksparet som rånade småbutiker och bensinstationer i USA i början av 30-talet, under depressionen. Det gjordes även en Oscarsbelönad film om paret, 1967. Detsamma gäller paret i boken där Kitty är tvungen att leta rätt på filmen för att upptäcka en viktig ledtråd.

Bonnie och Clyde.

Intressant nog verkar inte mycket ha förändrats när det gäller säkerheten på bokens bank. Kitty och hennes vänner får snabbt tillgång till bankens innersta, så givetvis var den också en munsbit för rånarna. På den punkten verkar boken inte särskilt trovärdig.

Boken bjuder också på lite kvinnoförtryck. Det visar sig nämligen att man inte får vara ihop om man jobbar på banken. Det ignorerades av ett par och boken börjar med att kvinnan får sparken av den anledningen. Mannen får däremot jobba kvar!

Roligare är att George för första gången (?) visar prov på sina datorkunskaper. Senare i serien ska hon också utvecklas till datanörden i gänget.

George börjar anta en ny form.

Givetvis löser Kitty och henens vänner fallet och på slutet blir polisen så imponerad att hon till och med uppmanar vännerna att söka sig till polisyrket. Det är också en första gång.

Slutsats och betyg

När det snart visade sig att boken skulle handla om bankrån blev jag genast glad. Det var inte igår. Tyvärr tycker jag att ämnet schabblades bort lite särskilt eftersom boken känns lite för lång. I mitten gick det på tomgång och vännerna sprang mest runt på banken som yra höns.

Sedan dök bankrånsfilmen upp och historien blev lite intressantare igen. Även fast Bonnie och Clyde-temat känns lite lösryckt. Det gjorde också historien mindre trovärdig. Det jag har störst problem med är motivationen bakom rånet. Varför skulle paret vilja börja råna igen?

Det faktum att kvinnan i början av boken blev sparkad gjorde inte saken bättre…

Jag ger den här boken en tvåa i betyg.

Övrig information

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Bankens dåliga säkerhet och rånarparets motivation.
BästAtt den ändå handlade om bankrån.

Övrig information

Antal sidor: 216
Förlag: Simon & Schuster
Bokomslag: Linda Thomas

Utgivningsår i USA: 1990
Bokens olika omslag: Jag hittar bara det amerikanska.

Föregående bok: The Ghost of Craven Cove
Nästa bok: The Picture-Perfect Mystery

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *