Trix och mysteriet i Arizona

Trix var alldeles klarvaken. Hon stod vid fönstret och stirrade ut i mörkret. Hon undrade om pojkarna hade kommit tillbaka från månskensritten.
Plötsligt hörde hon något som rörde sig i skuggan. Någon suckade och sucken blev till en snyftning. Det var någon där ute i natten som grät. Vem kunde det vara? Hade det med familjen Orlandos mystiska försvinnande att göra? Trix beslöt sig för att ta reda på saken…

Julen är på väg och Trix och hennes vänner har blivit bjudna att åka till Arizona. Där ska de bo på en ranch. Problemet är bara att Trix håller på att få dåliga betyg i skolan. Så förutom ett nytt mysterium att lösa, så måste hon även läsa massor med läxor.

Boken

Det här är den sjätte boken i serien om Trix. Det är också den sista som skrevs av Julie Campbell/Tatham och som översattes till svenska. Efter den här boken gavs de resterande böckerna i serien ut under pseudonymen Kathryn Kenny och aldrig på svenska.

Mysteriet i den här boken handlar främst om familjen Orlando. De kommer från Mexico men jobbar hos morbror Monty, som äger ranchen som Trix och hennes vänner besöker. Helt plötsligt har de bara försvunnit.

Försvinnandet innebär också att Trix och henens vänner måste utföra en hel del hushållsarbete för att kunna bo på ranchen. Samtidigt blir Trix nyfiken. Vad hände egentligen med familjen Orlando?

Den här boken innehåller också en hel del pedagogisk gratiskunskap, som man får med sig som läsare. De tidiga Kitty- och Hardy-böckerna hade samma inslag, där det fanns en tanke om att barne som läste böckerna även skulle lära sig något. Här handlar det främst om matte och mexikans kultur – tacos, julseder och piñatas.

Kirrickklubben planerar mat.

Gissningsvis var det inte många läsare i Sverige som hade någon aning om vad tacos var när de läste den här boken. Här slog tacos igenom på 80-talet och boken gavs ut 1974.

Slutsats och betyg

Jag känner mig faktist rätt så besviken på den här serien. I alla fall på de sista två böckerna där mysterierna var något av en besvikelse. Det mesta av boken handlar om helt andra saker – fördelningen av hushållsarbetet, Trix läxor och sedan en massa småprat.

Jag behöver egentligen inte mycket men något mer. Ett lite spöke kanske, ett lönnrum, något lite mer spännande! Istället känns det mer som en bok som handlar om hur man ska vara en duktig flicka – läsa sina läxor och gillar att utföra hushållsarbete.

Nej, det här är faktiskt den första serien om jag läser (om en flickdetektiv) som jag inte kommer att sakna.

Jag ger den här boken en svag tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att boken handlar mer om relationer än mysterier.
Bäst: Matbeskrivningarna. Jag blev hungrig.

Övrig information

Antal sidor: 120
Första upplagan
Tryckt i Örebro, 1974
Bokomslag: Ola Ericson
POPs boknummer: 83

Originaltitel: Trixie Belden and the Mystery in Arizona
Utgivningsår i USA: 1958
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Trix och tjuvskytten
Nästa bok: –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *