The Ghost of Craven Cove

Nancy, Bess och George åker till Maine för att hjälpa sin gamla grundskolelärare, Jane Braden. Hennes bror, Karl, har försvunnit under mystiska omständigheter – till havs i samband med en våldsam storm. De flesta tror att han omkom men hans dotter, Laura, svär på att hon har sett honom vid grottorna i Craven Cove

Grottorna har tidigare används i samband med olika smuggelhistorier från förr. Har det något med Karls försvinnande att göra? Kitty tar på sig att avslöja sanningen. Är figuren som Laura sett ett spöke eller är det något annat i görningen?

Boken

Det här är den 92:a boken i serien om Kitty Drew. Den gavs ut 1989 men blev tyvärr aldrig översatt till svenska. Vill man läsa den finns den på engelska eller franska.

Boken spökskrevs som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren är hittills okänd.

Det här mysteriet är lite som en blandning mellan en klassisk Mystery-bok och en Files-bok. Kitty känns äldre än vanligt och eventuellt har någon dött. I vanliga fall brukar inte mysteryböckerna vara riktigt så mörka.

Mysteriet utspelar sig i Maine och det märks. Här finns havet, fyrar, snabba väderomslag, hummerfiskare, hummer och annan mat från havet.

Enligt min interna databas över Kittyböcker är det faktiskt första gången som Kitty åker till Maine. Vilket jag själv blev förvånad över. I senare böcker (och TV-serier) är Kitty till och med bosatt där.

Laura beskriver hamnområdet där vatten från bergskedjan ”White Mountains” flyter ut i havet.

Med på det här äventyret är George och Bess, medan resten av gänget stannar hemma. Ned nämns, men sedan är det inte så mycket mer.

Däremot får vi lära känna Kitty och hennes kompisars grundskolelärare Jane. Hon är givetvis inte samma person som i Lill-Kittyserien. Så fiffigt är det inte uppbyggt.

Slutsats och betyg

När jag läste igenom andra recensioner av den här boken verkar det finnas en viss kritik mot att den här boken skulle vara långsam. Det var ingenting som jag stördes av. Jag blev väldigt glad när jag insåg att boken utspelade sig i Maine, Jessica Fletchers hem. Så för min del hade boken gott kunna lägga till ytterligare beskrivningar av olika skaldjursrätter, fyrar, grottor och annat spännande. Jag gillar Maine kort och gott.

Länge funderade jag också över om den här boken inspirerat någon av datorspelen. Det finns ett som handlar om fyrar, humrar och sånt – Danger on Deception Island. När jag sedan dubbelkollade, bygger den på en annan bok (Kitty och den viskande havsgrottan). Men känslan, miljön och maten är snarlik.

Nåväl. Jag tyckte det här var trevlig läsning. Mysteriet var bra. Sedan hade man kanske rent tekniskt kunna öka tempot. Men, gillar man Maine, gillar man den här boken.

Jag ger den en mycket stark fyra i betyg.

Övrig information

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Jo, dom hade ju kunnat kolla grottorna först.
BästMaine.

Övrig information

Det franska omslaget.

Antal sidor: 176
Förlag: Simon & Schuster
Bokomslag: Linda Thomas

Utgivningsår i USA: 1989
Bokens olika omslag:

Föregående bok: The Girl Who Couldn’t Remember
Nästa bok: The Case of the Safecracker’s Secret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *