Varulvsnatten – Bröderna Hardy

Bröderna Hardy får höra talas om ett vargliknande odjur som stryker omkring i trakten när det är fullmåne. De beslutar sig för att undersöka saken.
Då kommer de i kontakt med en ung man som heter John Tabor, vars familj härstammar från Ungern – varulvarnas hemland. Och John uppför sig mycket underligt vid fullmåne.

Det amerikanska originalomslaget.

Bröderna tror inte att John egentligen är skyldig – något annat ligger bakom den senaste tidens händelser. Det gäller bara för bröderna att lista ur vad. De börjar med att utreda Örnnästet, en 200 år gammal herrgård som John Tabors byggföretag håller på att renovera. Kanske kan de hitta några ledtrådar där…

Boken

Det här är den 59:e boken i Hardyserien och den gavs ursprungligen ut 1979. Den svenska versionen kom fem år senare. Här gavs den också ut som den 35:e boken om bröderna Hardy.

Boken skrevs av James D. Lawrence en av få spökskrivare som lyckade med konststycket att både skriva Hardy- och Kittyböcker. Totalt blev det 13 böcker om bröderna Hardy och 8 om Kitty Drew.

Lawrence var en rätt så mångsidig skribent som jag oftast förknippar med Sci-fi. Men den här boken handlar om något helt annat. Varulvar, byggjobbare och indianer. Allt i en härlig mix.

Lawrence gjorde också jobbet svårt för den svenska översättaren, i och med sina många referenser till amerikansk historia. Så boken innehåller en rad fotnoter.

En av alla fotnoter.

Den här boken är också intressant eftersom det är den första boken som ges ut av Simon & Schuster efter att Grosset & Dunlap förlorar rättigheterna. Den serien kallas för Digest-serien. Rent tekniskt är det ändå en fortsättning på samma serie gavs ut av Grosset & Dunlap. Den sträcker sig över 190 böcker, varav Digest-serien utgörs av alla böcker efter den 58:e. I Sverige gör vi oftast ingen skillnad mellan dessa böcker. Men i USA betydde förändringen mer, som att omslagen fick en helt ny stil.

Pocahontas.

Som jag nämnde tidigare figurerar det en del indianer i den här boken. En av dem kallas för Pocahontas, även i den svenska översättningen. Hon är stereotyp hushållerska med påbrå från amerikanska ursprungsinvånare. Senare kom man fram till att det där nog varit lite väl stereotypt. Så i senare utgåvor har man döpt om henne till Elizabeth istället.

I boken nämns det också att en hel del ursprungsindianer tog jobb som byggarbetare i New York. Samtidigt som några av de mer klassiska skyskraporna där byggdes.

Eagle – Örnen, man kan ju gissa hur han fick sitt namn.

När jag senare googlade på detta så hittar jag faktiskt en hel del information som stödjer påståendet. Särskilt många arbetare kom från Mohawkstammen, som vanligtvis huserar i Kanada. Senare har myten om deras extraordinära balanssinne visat sig felaktig. De unga arbetarna var ofta killar som gillade att utmana varandra. Dessutom tog de ofta de farligaste jobben som innebar mest pengar i plånboken.

Två personer från Mohawstammen bygger skyskrapa.

Slutsats och betyg

Varulvsnatten?! Jag ska erkänna att jag initialt kände mig skeptisk till den här boken. Bröderna Hardy jagar varulv… det känns som ytterligare en av alla dessa böcker där bröderna Hardy bara jagar något/något.

Men den här boken har faktiskt mer att erbjuda och efter att ha varit milt besviken på de senaste Hardyböckerna jag läst, så kändes det här som en frisk fläkt. Trots att idén känns lam.

Dels gillar jag stämningen, alla historiska referenser, att man som läsare inte kan lista ut hur allt ligger till på en gång. Och sedan har vi Chet, den eviga charmören. Han blir faktiskt bättre och bättre för varje bok jag läser.

Chet kanske inte lyckas imponera på Alena, men han lyckas på mig.

Jag tyckte det här var mysigt, en bra start på Digest-serien och en fyra i betyg från mig.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: I mitten gick det kanske lite på tomgång.
Bäst: Chet och hans kanot.

Övrig information

Antal sidor: 189
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1984
Bokomslag: Peter Archer
Boknummer: 2357
Upplagor:
1 – 1984
2 – 1984
3 – 1990

Originaltitel: Night of the Werewolf
Utgivningsår i USA: 1979
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Den kidnappade rymdforskaren
Nästa bok: Det stulna samurai-svärdet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *