Det verkar som om någon försöker driva författaren Amelia Beaufort till vansinne. I desperation ber hon Kitty och Bess om hjälp. De åker till författarinnans gård, där de låtsas vara företrädare för hennes fan club. Det ger dem möjlighet att smyga runt och samla ledtrådar. Vem har ett horn i sidan till Amelia?
Fallet visar sig vara mer komplicerat än de först anade. Det verkar nämligen involvera en gammal bortglömd skatt…
Boken
Det här är den 97:e boken i serien om Kitty och den gavs ut 1990. Tyvärr översattes den aldrig till Svenska, eller till något annat språk alls. Jag hittar bara den amerikanska versionen av historien.
Boken skrevs av Alison Hart som vi mött tidigare. Hon skrev sammanlagt sex böcker om Kitty, alla i originalserien. Av dem är faktiskt ”The Mystery at Magnolia Mansion” den första.
I den här boken beger sig Bess och Kitty till South Carolina för att lösa mysteriet. George, Carson och Ned (som jag inte läst om på flera böcker) följer inte med. Resan föranleds av att Bess börjat brevväxla med sin favoritförfattare – Amelia. När hon sedan hamnar i trubbel hör hon av sig till Bess. Amelia vet givetvis att hennes bästa kompis är den berömda detektiven Kitty Drew.
Därför kan man lugnt utgå ifrån att det är Bess och Kitty som gräver på omslaget.
På skoj googlade jag Magnolia Mansion. Passande nog kom en hemsökt gammal villa upp. Det visade sig snart att den låg i New Orleans och inte i South Carolina, men ändå. Jag tänker mig att bokens hem ser ut lite som på bilderna.
Jag letade också reda på en magnoliaträdgård.
I recensioner av den här boken dyker det ibland upp kritik mot romantiseringen av den Amerikanska södern. Amelia bor i ett fint gammalt hus som ärvts ner i släkten. Det pratas också om hur hennes gamla släktingar slogs om nordstatarna – hur modiga de var. Kritiker stör sig givetvis på att boken aldrig nämner söderns förtryck av slavar.
Personligen tycker jag nog att det borde nämnas på något vis, och inte helt exkluderas. Samtidigt är det inte den här bokens uppgift att beskriva den amerikanska historien i detalj. Det är trots allt ”bara” en mysteriebok.
Som motvikt till den här boken kan ”The Secret of Shady Glen” nämnas. Där hjälper Kitty en svart flicka att nysta upp sina familjehemligheter, som visar sig inkludera den Underjordiska järnvägen.
Historien påminner också om spelet ”Ghost of Thornton Hall” och jag var faktiskt tvungen att dubbelkolla vilken bok det spelet byggdes på (”Kitty På krigsstigen”). Alla historierna har Söderns hemligheter gemensamt.
Slutsats och betyg
De senaste Kittyböckerna som jag läst har onekligen varit lite sega. Därför kom den här lite som en skänk från ovan. En bra bok, med spöken, skatter och andra hemligheter. Precis vad jag saknat.
Jag misstänker också att det var så Alison såg en Kittybok när hon satte sig ner för att skriva boken. De brukade ju alltid innehålla sånt, inte bara sabotage hela tiden.
Sedan borde slaveriet ha nämnts i någon mening. Men jag förlåter boken ändå, jag var så törstande på en hederlig gammal skattjakt.
Jag ger den här boken en stark fyra i betyg.
Övrig information
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: Själva upptakten – jag förstod aldrig riktigt hur hon kunde ”råka” sälja alla tavlor istället för bara en. Hur går det till?!
Bäst: Upplösningen var ändå bra.
Antal sidor: 169
Förlag: Simon & Schuster
Bokomslag: Linda Thomas
Utgivningsår i USA: 1990
Bokens olika omslag: Jag hittar bara det amerikanska.
Föregående bok: The Case of the Photo Finish
Nästa bok: The Haunting of Horse Island