Inga ledtrådar

”Inga ledtrådar. Inga ledtrådar. Inga ledtrådar.” Det ser ovanligt dystert ut i Kittys anteckningsbok. Hennes fröken ska gifta sig och barnen i klassen har tänkt ut en fin bröllopspresent. Men pengarna de har samlat ihop försvinner – bara ett par dagar före bröllopet! Kommer Kitty hinna lösa fallet i tid?

Eftersom det var Bess och hennes mamma som ansvarade för pengarna blir Bess givetvis helt bestört när pengarna plötsligt är borta. Som om det vore hennes fel.

Kitty skriver noga ner alla ledtrådar hon har i sin anteckningsbok. Det är inte mycket, men lite. Hur har Ned Nickersons bok hamnat i Bess mammas bil till exempel? Tillsammans med två andra pojkar är han misstänkt. Sedan har vi den där flickan också…

Boken

Det här är den 13:e boken i Notebook-serien, som i Sverige döptes om till Lill-Litty. I USA gavs den ut 1996 och i Sverige gavs den ut 2001 för första gången. Som vanligt gavs boken ut under pseudonymen Carolyn Keene. Vem eller vilka som egentligen skrev Lill-Kitty är än så länge höljt i dunkel.

Den här boken kretsar kring Kittys frökens bröllop och eleverna i klassen vill ordna en överraskningsfest för henne. Givetvis med en lämplig present. I samband med detta visar det sig att det finns en mängd olika traditioner som hör ihop med bröllop. Alla verkar inte vara densamma som vi har i Sverige. Som att presentpappret och/eller snöret ska vara i silver. Andra ”regler” – som vem som ska sitta var i kyrkan, är detsamma.

Givetvis innehåller boken en moralisk lärdom också. Här gäller det att man inte ska lita på rykten hur som helst. Det kan ju vara helt osanna. Skvallrigast av alla är givetvis Brenda Carlton.

Undrar vem som är skvallrigast i fyran?

Ned dyker också upp i boken. I den här serien går han en klass över Kitty. Det är heller inte första gången han dyker upp i den här serien. Trots att de enligt originalserien inte träffas förrän de är tonåringar. Enligt den bor han dessutom inte i samma stad som Kitty.

När Kitty och Ned träffades för första gången i originalserien trodde hon faktiskt att han var en tjuv. Men inte här.

Det visar sig också att Ned gillar att läsa. Han har nämligen lämnat en bok efter sig och den handlar om några deckarbröder som vi kanske har träffat någon annanstans…

Ned läser Hardybröderna på fritiden.
Bess, Kitty och George äter tårta och löser mysterium.

Slutsats och betyg

Det här är inte det bästa mysteriet i serien. Främst eftersom mysteriet bygger på samma princip som en tidigare bok i serien. Dessutom tar det en lång stund innan mysteriet ens kommer igång. Ungefär 30 sidor eller så.

Jag tycker också att det är lite ologiskt att en fröken bjuder in alla sina elever till sitt bröllop. Hur fungerar det? Jag antar att alla föräldrar ska med då också? Det blir en herrans massa folk. Jag förstår inte heller varför det dessutom ska anordnas en extrafest för fröken. Hur rika är de här människorna?

Det roliga är istället alla små detaljerna med Ned och Brenda. Man känner också med stackars Bess när presentpengarna blir stulna. Stackars liten.

Ändå räcker inte det och jag ger den här boken en tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Tjuvens dåligt genomtänkta plan.
Bäst: Kittys lista över ledtrådar och misstänkta:

Övrig information

Antal sidor: 93
Första upplagan, fjärde tryckningen
Tryckt i Finland, 2003
Bokomslag: Aleta Jenks
Illustrationer: Anthony Accardo
Upplagor:
1 – 2001

Originaltitel: The Wedding Gift Goof
Utgivningsår i USA: 1996
Andra omslag till boken:

Föregående bok: Muffinstjuven
Nästa bok: Den mystiska nyckeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *