I början av 50-talet var blev det väldigt populärt med flickdetektiver och B. Wahlströms gjorde en storsatsning. Dels köpte de in Kittyböckerna men de anlitade också författare för att skriva om svenska flickdetektiver. Det resulterade blanda annat i serien om Harriet Pihl, och så den här, om den dristiga femme fatalen Puck Larson från Södermalm i Stockholm.
Varje kapitel av dessa böcker inleds med en liten dagboksanteckning, som på dagsboks vis inte alltid är helt förståelig. Men i dessa försöker Puck reflektera över sitt liv. Det visar sig vara något av en berg-och-dalbana och Puck är en av de mest känslosamma flickdetektiverna någonsin. Hon är också mer karltokig än de flesta.
Allt detta är intressant eftersom böckerna skrevs av en herre – nämligen av författarräven Uno Modin. Han hade tidigare gjort sig ett namn på B. Wahlströms, främst för sina ”pojkböcker” om äventyr med krigstema.
Detta verkar ha smittat av sig på Puck som är en riktigt tuff böna, hon vilar inte på hanen utan skjuter skarpt. I en episod i ”Puck möter en främling” sägs det också att Puck ser ut som Veronica Lake. Hon verkar vara något utav en cool drömflicka från 50-talet.
Sedan har hon den där benägenheten som flickdetektiver har – att de hamnar i mysterium hela tiden. Dessa löser Puck med eftertänksamhet och list.
Utöver detta, spottar hon inte i glaset. Hon går på klubb där cigarettröken ligger tät. För ovanlighetens skull har hon dessutom fått behålla alla sina familjemedlemmar. Den består av föräldrarna och två äldre systrar. Systrarna verkar inte överförtjusta i varandra. Alla deras namn börjar på B också. För Puck heter egentligen inte Puck alls. Hon heter Berit. Och så var det med det.
Nedan följer listan med alla böckerna om Puck:
- Puck jagar en skugga – 1951
- Puck möter en främling – 1952
- Puck går i fällan – 1953
- Puck på irrvägar – 1954
- Puck går på tjuvjakt – 1955
- Puck och fjällmysteriet – 1957
- Puck ser spöken – 1958