Silvervingar för Vicki

Vicki har fått sina silvervingar och en ny rutt att flyga. Under en av turerna blir hon vän med den oroliga passageraren Joan Purnell. Hon har rymt hemifrån eftersom hennes pappa har hamnat i ekonomisk knipa och de bara är bråk där hemma. Vicki övertalar Joan att hennes rymning förmodligen inte är den bästa lösningen på problemet. Istället följer hon med Joan hem, blir vän med hennes familj och bestämmer sig för att hjälpa dem. Något verkar nämligen lurt med timmeraffärerna som Joans pappa håller på med. Det verkar som om någon försöker lura honom.

Boken

Det här är den andra boken om flygvärdinnan Vicki Barr. Serien skrevs av både Helen Wells och Julie Tatham. Båda är även kända för att ha skrivit andra bokserier – om Cherry Ames och Trixie Belden. Den här andra boken skrevs av Helen 1947 och den svenska översättningen gavs ut 1963.

Vicki Barr har fått en ny rutt att flyga – mellan New York och Norfolk. Det bästa med rutten är att Dean är andrepilot på resan, så de får jobba ihop. Vicki träffar som vanligt en mängd intressanta människor, främst Joan.

Av någon anledning får hennes pappa inte ihop sina affärer. Han exporterar timmer men resvägarna tar längre tid och kostar mer. Därför sinar affärsbrunnen. Vicki inser snabbt att någon verkar lura Joans pappa och beger sig hans kompanjon, för att undersöka vad som egentligen pågår.

De här böckerna utspelar sig sannerligen i en annan tid. Mycket har hänt mellan 40-talet och nu. För att illustrera det letade jag rätt på en bild från 40-talets Norfolk, så att vi lättare förstår bokens tidsanda.

Norfolk en eftermiddag på 40-talet.

En av bokens höjdpunkter är middagsbjudningen hos familjen Purnell. De roar sig med att komma på egna limerickar. Temat är för dessa är ofta mer vuxet än man kunde förvänta sig av en flickdetektivsbok.

Boken bjuder på flera limerickar.

Det visar sig också att Joans pappa är en ovanligt skojfriskt person, som inte ens drar sig för att skämta om dottern stjärt.

Slutsats och betyg

Jämfört med den första boken, som var tvungen att introducera Vicki och hela gänget, så kommer den här boken snabbare fram till pudelns kärna. Mysteriet är lite mer intrikat.

Sedan blir man lite förvånad när Vicki plötsligt blir suspenderad. Vilket ger henne möjlighet att undersöka mysteriet lite mer noggrant. Vicki kan ju inte lista ut hur allt ligger till från luften.

Till sin hjälp har hon Dean och därmed gissar jag att han kommer att bli hennes främsta friare. Däremot är jag inte helt övertygad om hans utseende på framsidan. Där ser han ut som en man i 30-års åldern. Så gammal är han inte i boken.

Nåväl, hittills gillar jag Vicki-böckerna. Främst för att Helen Wells inte underskattar läsaren. Hon drar sig inte för att använda svåra ord.
Jag har funderat på om jag gillar det eftersom jag är vuxen. Men jag är inte helt övertygad om det. Jag tror att jag hade gillat det även som barn. Eventuellt hade jag också frågat någon vad orden betydde.

Jag ger den här boken en stark trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att man snabbt listar ut vem skurken är och hur det ligger till.
Bäst: De avslutande raderna om nästa bok i serien. Jag är taggad!

Vickis första utlandsresa?

Övrig information

Antal sidor: 189
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1963
Bokomslag: –
Boknummer: 1139-1140

Originaltitel: Vicki finds the Answer
Utgivningsår i USA: 1947
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Vicki Barr – flygvärdinna
Nästa bok: Vicki i fara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *