The Vanishing Houseboat – Penny Parker

Plötsligt hördes Lauras skrik från övre våningen.
– Ögon, sa hon senare, det var ett par ögon som tittade på mig från tavlan. De förföljde mig.
Initialt tycker Penny att det låter som fantasier men när allt fler märkligheter börjar inträffa på pensionatet, där hennes vännina arbetar, inser hon att något mystiskt är i görningen. Tillsammans med Louise, hennes far och reportern Jerry försöker hon lösa mysteriet.

Vanishing Houseboat - Penny parker mystery stories
Det senare omslaget till boken.

Det ska senare visa sig att den mystiska tavlan med ögon på något sätt hänger ihop med Mud-Cat Joes försvunna husbåt. Helt plötsligt har någon nämligen stulit han och hans familjs hem. Penny har fattat tycker för den vänliga mannen och bestämt sig för att försöka hjälpa honom också.

Den andra boken

Precis som den första boken om Penny kom den här boken ut 1939. Samma år som det andra världskriget bröt ut alltså. Under den här perioden av sitt liv var Mildred Wirt Benson (Mildred A Wirt) enormt produktiv. Jag skulle till och med säga att det också var under dessa år som hon skrev sina bästa ungdomsböcker.

Rena vilda västern

Ibland känns de här böckerna faktiskt så. Jerry är beväpnad. Skurken också. Och när Penny, i en passage, dyker på en ledtråd överväger hon tillsammans med sin far om de inte borde tillkalla polisen. Efter en kort diskussion väljer de att kalla in en privatdetektiv istället. Pennys universum är ibland ett märkligt ett.

Man får liksom se mellan fingrarna när det gäller sådana detaljer. Och eftersom Penny är väldigt lätta att tycka om går det lätt. Hon känns verkligare än Kitty. Om de var verkliga personer skulle jag hellre vilja ha Penny som BFF än Kitty. Även om det är marginellt.

Precis som den första boken är håller den här boken hög kvalitet. Vi får dessutom stifta lite närmare bekantskap med reportern Jerry. Där det till och med visar sig att Penny har ett särkilt gott öga till honom… oh-la-la.

Jag ger den här boken en fyra.

Illustration från den tidigare versionen av boken där Penny och Louise har hamnat i trubbel.
Illustration från den tidigare versionen av boken där Penny och Louise har hamnat i trubbel.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Ibland blir det jobbit att läsa dialekt på engelska… Mud-Cat Joe pratar nämligen alltid med dialekt.
Bäst: Att Penny verkar så himla snäll och vänlig. Hon är verkligen super-reko!

Övrig information

Antal sidor: 145
En Penny Parker Press Bok.
Publicerad av Wildside press
Utgiven 2018

Ursprungligt utgivningsår: 1939

Föregående bok: Tale of the Witch Doll
Nästa bok: Danger at the Drawbridge

Hör boken här (på engelska):

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *