Kitty och Den gyllene hästen

– Här är Den gyllene hästen, sa mr Stone stolt. Museet har just köpt den för en miljon dollar.
– Vilken vacker staty! utbrast Kitty.
Mr Stone stängde av tjuvlarmet och låste upp glasmontern.
– Den är av rent guld, sa han.
När han räckte statyn till Kitty kände hon hur tung den var. Hon drog med fingrarna över den utsirade manen och betslet som var prytt med rubiner.
– Tyvärr har den bara gett mig problem, fortsatte mr Stone. Jag trampade visst några på tårna när jag köpte den. Så hotelsebrevet jag fick kan ha något att göra med Den gyllen hästen att göra.

Det amerikanska originalomslaget.

Kitty gav tillbaka statyn till intendenten som ställde in den i montern igen. Så gick de tillsammans bort mot kontoret, där Kitty slog sig ned för att läsa hotelsebrevet. Men plötsligt ekade ett skrik genom korridoren. Den gyllene hästen var stulen!

Det visar sig snart att det inte bara rör sig om en enkel stöld. Hästen är mycket värdefull och den har förfört många människor som vill ha den i sin ägo. För att nå dit har skurken vävt ett nät av intriger, fullt av lögner, sabotage och bedrägeri. Enträget ger sig Kitty efter den hänsynslösa skurken i ett fall där det inte verkar som att någon går att lita på.

Boken

I Sverige gavs den här boken ut som den sextonde boken i det något större onumrerade formatet. I USA däremot, var den den 108:e boken i Nancy Drew Mystery Stories-serien och den gavs ursprungligen ut 1992. Som vanligt skrevs boken under pseudonymen Carolyn Keene och tyvärr är den verkliga författaren hittills okänd.

Historien utspelar sig i River Heights som huserar det nyöppnade Clinton Parks Museum. Dess samling verkar mestadels bestå av exotiska gamla saker, varav Den gyllene hästen är en. Enligt boken är dess ursprungsland Tibet.

En guldfärgad häst som går att köpa via e-bay.

Jag försökte givetvis luska ut om gyllene hästar någonsin varit en stor sak i Tibet men kom egentligen inte fram till något. Jag hittade mest gyllene Buddhastatyer. Däremot fanns det en hel del guldfärgade Feng Shui-hästar. Förmodligen främst riktade till dem som är födda under hästens år, enligt kinesisk astrologi.

Stora delar av Clinton Parks Museum donerades av Harriet Lanes faster i samband med hennes död. Det är också hennes gamla hem som har gjorts om till museum. Vilket Harriet inte är helt förtjust i.

Sedan har vi en sak som jag funderat på. I ett par berättelser nu har nämligen Kitty (och ibland bröderna Hardy) lämnat in saker för analys på olika laboratorier. Jag undrar hur det egentligen funkar. Förmodligen inte alls. Vem som helst kan väl inte lämna in knivar för analys.

Kitty får en kniv analyserad.

Jag förstår givetvis att det är viktigt för historien att det är Kitty som gör detta. Annars skulle ju mysteriet lösas av polisen istället. Men ändå…

Slutsats och betyg

Jag blev nog lite besviken på den här boken. Omslaget ser ju väldigt spännande ut, och en tibetansk guldhäst, den måste ju vara väldigt märkvärdig. Men sedan blev det inte så märkvärdigt. Trots att mysteriet är förhållandevis intrikat. Det tar liksom inte fart, känslan saknas. Eller så berodde det på mitt humör, som å andra sidan inte har varit annorlunda nu än annars? hmmm…

Nåväl, vad hade kunnat gjorts för att förbättra den här historien? Jag tror att en lite bättre bakgrundshistoria till hästen hade hjälpt. Mystifiera den lite mer.

Sedan fanns det massor med bra och helt ok saker med boken också. Kittys detektivskills är helt ok och skurken likaså.

Sedan har vi lite logiska småmissar, som det där med laboratoriet. Jag ger den här boken en lagom trea i betyg.

Bäst och sämst

Sämst: För en gångs skull störde jag mig verkligen på det där med laboratorieanalysen.
Bäst: Su-Lin och hennes hemliga medaljong. Fiffig!

Övrig information

Antal sidor: 157
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1993
Bokomslag: Aleta Jenks
Upplagor:
1 – 1993

Den estniska versionen.

Originaltitel: The Secret of the Tibetan Treasure
Utgivningsår i USA: 1992
Andra omslag:

Föregående bok: Kitty och Bröderna Hardy Farofylld färd 
Nästa bok: Trippelvolym: Kitty i Europa: Kitty Terror i Grekland, Kitty Jaken i Rom och Kitty Mysteriet i Schweiz

Föregående bok enligt originalutgivningen: Kitty och guldgruvans gåta
Nästa bok enligt originalutgivningen: Kitty och den mystiske ryttaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *