Kitty och rockstjärnans gåta

Jesse Slade var bara nitton åt men på väg att bli landets största rockstjärna när han försvann oförklarligt och spårlöst i samband med en utomhuskonsert. Nu, tre år senare, sänder musikkanalen TV Rock den nyligen återfunna inspelningen från konserten. Kitty och hennes vänner bänkar sig förväntansfullt framför TV:n. Men plötsligt upptäcker Kitty något som ingen annan sett. Det ser ut som om en kropp slungas över klippkanten bredvid scenen! Kan det ha varit Jesse?

Det amerikanska originalomslaget.

Kitty får snart i uppdrag att utreda fallet och tillsammans med Bess och George åker hon till Kalifornien. Där börjar hon jobba undercover, på TV Rock som VJ (videojockey). Hon inser ändå att någon är henne på spåren. Hon råkar nämligen ut för en rad olyckor som tyder på att någon vill röja henne ur vägen. Så vad är det som ligger bakom Jesses försvinnande?

Boken

Det här är den 34:e boken i Nancy Drew Files-serien och den kom ut 1989. I Sverige gavs den däremot ut tre år senare. Som vanligt användes pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren är okänd hittills.

Boken utspelar sig mestadels i Kalifornien. Flickorna åker dit i jakt på Jesse Slade. Anspelningarna på MTV är tydliga. 1989 var VJ nämligen bland det häftigaste man kunde jobba med. Givetvis hoppar Kitty in som gäst-VJ och klarar sig galant. Jag gissar att VJ-temat var den stora anledningen till varför man gav ut just den här boken på svenska. Det var jäkligt trendigt.

MTV:s första VJs.
I boken översätts VJ till videopratare.

Det framgår också tydligt att flickorna gillar rockmusik. Det har nämnts tidigare också, i den här serien. I originalserien verkar Kitty gilla mer klassisk populärmusik, som jazz. Sedan har även opera nämnts. Oftast i betydligt äldre böcker än den här.

En rolig detalj är ändå att bandnamnet Temple of Doom nämns. Jag vet inte om det är en flirt med Indiana Jones filmen med samma namn, eller om det bara är en miss.

Temple of Doom.

Genom boken förstår vi ändå att livet som rockstjärna inte alltid är så lätt. Innan Jesse försvann upplevde han framgångens baksidor med både girighet och avundsjuka.

I historien råkar Kitty dessutom ut för höga ljud som nästan dödar henne. Jag var givetvis tvungen att kika på om man kan dö av höga ljud och det kan man. Antingen av långvariga störande ljud eller av väldigt höga ljud.

Slutsats och betyg

Jag hade inte särskilt stora förväntningar på den här boken. Kitty har ju träffat rockstjärnor förr och historierna brukar likna varandra. Men, den här historien hade en mer intressant twist. Och det var inte Kittys VJ:ande som istället känns både nostalgiskt och lite fånigt. Nej, twisten rör själva historien, men jag tänker inte avslöja så mycket mer än så.

Sedan gick det kanske lite väl fort på slutet när historien skulle sys ihop. Jag fick heller ingen särskild känsla av Kalifornien. Så boken hade i princip kunnat utspelas var som helst. Lite trist.

Trots detta är jag positivt till den här boken eftersom mysteriet var mer intressant än genomsnittet. Därför blir det också en stark fyra i betyg. Bra!

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Omslaget känns som en B-skiss.
BästMysteriet med Jesse Slade.

Övrig information

Antal sidor: 193
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1992
Bokomslag: James Mathewuse
Boknummer Wahlströms: 2584
Upplagor:
1 – 1992

Originaltitel: Vanishing Act
Utgivningsår i USA: 1989
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Kitty och den vilda hingsten
Föregående bok enligt den amerikanska ordningen: Danger in Disguise
Nästa bok enligt B. Wahlström: Kitty och vildmarksmysteriet
Nästa bok enligt den amerikanska ordningen: Bad Medicine
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *